Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] 15 IU dziennie. Jeśli w tych warunkach rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] dokonywać analizy chemicznej całego swojego życia, żeby skrupulatnie wyliczyć, ile ml wody wypić. Śmiało założyć można, że te 2 litry dziennie to taka zalecana średnia ilość wody, jaką należy wypić w ciągu dnia. Jeśli występuje u nas permanentne zmęczenie, nie zaszkodzi wypić kilka szklanek wody więcej. Nie zaszkodzi, a być może pomoże! [...]
[...] omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie-trzy porcje tygodniowo dzikiego łososia zapewnią wystarczającą ilość tego cennego składnika. Cukier jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do stanu zapalnego i starzenia się. Trzymaj się z daleka od żywności z dodatkiem cukru, [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
[...] D! Podsumowanie Poznaliście kolejny ważny powód, aby kontrolować, poziom witaminy D. Pamiętaj, że poziom witaminy D spada wraz z wiekiem. Ciężko jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy D z samej diety. Naturalne źródła witaminy D to między innymi jajka, tłuste ryby oraz grzyby. Warto wspomagać się również odpowiednią suplementacją. Nie [...]
[...] cholesterolu Okazuje się, że spożywanie mniejszej ilości mięsa (lub całkowita jego eliminacja), a większej owoców i warzyw, może pomóc wydłużyć życie i przez to zmniejszyć ilość zgonów rocznie. Osoby, które wybierają diety roślinne, często doświadczają spadku poziomu cholesterolu we krwi, który według badań może spaść nawet o 35 procent. [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] 31,78% redukcję zmian w aorcie w grupach dostarczających w diecie 10% i 20% białek serwatkowych, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), białko serwatkowe zwiększyło ilość HDL o 46,43% i 67,86% (10% i 20% w diecie), białka serwatki znacząco zmniejszyły IL-6 w surowicy (cytokinę pozapalną, o pewnym potencjalne przeciwzapalnym) o 70,99%, [...]
[...] raka i niszczą cały organizm (np. tytoń i alkohol), a obawia się śladowych ilości barwników. Dużo większym problemem jest skład powietrza w miastach lub zastraszająca ilość cukru i soli np. w fast foodach. Referencje: Tomasz Konopka, Piotr Nalepa, Ewa Rzepecka-Woźniak „Wieloletnie przeżycie po dożylnym wstrzyknięciu rtęci w celach [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
[...] wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub podobnego treningu wytrzymałościowego mogą znacząco hamować przyrosty siły, masy i mocy mięśni) poprawa jakości snu, ograniczenie stymulantów, dodanie np. [...]
[...] z ogromem pracy i litrami wylanego potu na monotonnych treningach. Tymczasem możliwości jest tak wiele, że bez problemu możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście ilość spożytkowanej energii będzie różnić się w zależności od intensywności i czasu poświęconego na daną aktywność. Wchodząc po schodach przez godzinę, spalamy około 950 [...]
[...] ciała. Potreningowy - działanie potreningowe BCAA będzie głównie powiązane z działaniem leucyny, która to bierze udział w stymulowaniu procesów anabolicznych. Odpowiednia ilość leucyny jest potrzebna, aby móc w sposób optymalny stymulować przyrost tkanki mięśniowej, mieści się w granicach 3-5g. Wiele osób w okresie tym nie korzysta z [...]