SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2023-01-29 18:42:28
  • Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1062 Data: 2024-01-05 13:42:31
  • Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17346 Data: 2018-07-21 07:54:38
  • Który jogurt najzdrowszy? Jakie jogurty wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4403 Data: 2019-02-04 13:08:16
  • Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16335 Data: 2020-03-06 13:09:25
  • [...] 15 IU dziennie. Jeśli w tych warunkach rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16747 Data: 2020-04-15 17:09:54
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3366 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • [...] dokonywać analizy chemicznej całego swojego życia, żeby skrupulatnie wyliczyć, ile ml wody wypić. Śmiało założyć można, że te 2 litry dziennie to taka zalecana średnia ilość wody, jaką należy wypić w ciągu dnia. Jeśli występuje u nas permanentne zmęczenie, nie zaszkodzi wypić kilka szklanek wody więcej. Nie zaszkodzi, a być może pomoże! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11248 Data: 2018-07-29 21:48:07
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie-trzy porcje tygodniowo dzikiego łososia zapewnią wystarczającą ilość tego cennego składnika. Cukier jest kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do stanu zapalnego i starzenia się. Trzymaj się z daleka od żywności z dodatkiem cukru, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3657 Data: 2018-09-15 07:36:33
  • Jak budować masę mięśniową przy braku apetytu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9869 Data: 2019-07-11 07:59:14
  • [...] D! Podsumowanie Poznaliście kolejny ważny powód, aby kontrolować, poziom witaminy D. Pamiętaj, że poziom witaminy D spada wraz z wiekiem. Ciężko jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy D z samej diety. Naturalne źródła witaminy D to między innymi jajka, tłuste ryby oraz grzyby. Warto wspomagać się również odpowiednią suplementacją. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3619 Data: 2019-12-21 10:32:49
  • Co się dzieje, gdy przestajesz jeść mięso?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] cholesterolu Okazuje się, że spożywanie mniejszej ilości mięsa (lub całkowita jego eliminacja), a większej owoców i warzyw, może pomóc wydłużyć życie i przez to zmniejszyć ilość zgonów rocznie. Osoby, które wybierają diety roślinne, często doświadczają spadku poziomu cholesterolu we krwi, który według badań może spaść nawet o 35 procent. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1192 Data: 2021-11-24 11:19:52
  • Pigwa i jej cenne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2240 Data: 2017-10-05 10:01:47
  • [...] 31,78% redukcję zmian w aorcie w grupach dostarczających w diecie 10% i 20% białek serwatkowych, w porównaniu do grupy kontrolnej (samej diety), białko serwatkowe zwiększyło ilość HDL o 46,43% i 67,86% (10% i 20% w diecie), białka serwatki znacząco zmniejszyły IL-6 w surowicy (cytokinę pozapalną, o pewnym potencjalne przeciwzapalnym) o 70,99%, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2012 Data: 2018-10-09 12:36:29
  • E160B Annato – bać się czy nie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] raka i niszczą cały organizm (np. tytoń i alkohol), a obawia się śladowych ilości barwników. Dużo większym problemem jest skład powietrza w miastach lub zastraszająca ilość cukru i soli np. w fast foodach. Referencje: Tomasz Konopka, Piotr Nalepa, Ewa Rzepecka-Woźniak „Wieloletnie przeżycie po dożylnym wstrzyknięciu rtęci w celach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1583 Data: 2019-02-11 11:26:57
  • Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5124 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach.  Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1647 Data: 2021-01-31 14:00:05
  • [...] wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub podobnego treningu wytrzymałościowego mogą znacząco hamować przyrosty siły, masy i mocy mięśni) poprawa jakości snu, ograniczenie stymulantów, dodanie np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2732 Data: 2021-04-08 17:35:39
  • [...] z ogromem pracy i litrami wylanego potu na monotonnych treningach. Tymczasem możliwości jest tak wiele, że bez problemu możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście ilość spożytkowanej energii będzie różnić się w zależności od intensywności i czasu poświęconego na daną aktywność. Wchodząc po schodach przez godzinę, spalamy około 950 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3724 Data: 2022-03-15 10:19:19
  • [...] ciała. Potreningowy - działanie potreningowe BCAA będzie głównie powiązane z działaniem leucyny, która to bierze udział w stymulowaniu procesów anabolicznych. Odpowiednia ilość leucyny jest potrzebna, aby móc w sposób optymalny stymulować przyrost tkanki mięśniowej, mieści się w granicach 3-5g. Wiele osób w okresie tym nie korzysta z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4955 Data: 2017-03-29 12:52:18